پیچیدگی برگ یا لب شتری هلو یکی از بیماریهای رایجی است که در باغات هلو و سایر درختان مانند شلیل، زردآلو و بادام به چشم میخورد. این بیماری میتواند باعث ایجاد تغییراتی در برگ و بعضا میوهها شده و باعث افت چشمگیر عملکرد شود.
آنچه در این مقاله میخوانید!
عامل بیماری لب شتری
پیچیدگی برگ یا لب شتری هلو یک بیماری قارچی و ناشی از قارچ Taphrina deformans است. این قارچ میتواند علاوه بر هلو، شلیل و زردآلو را آلوده کند. این بیماری در مناطق سرد و مرطوب شایع است. اسپورهای قارچ روی جوانهها و پوست درخت زمستانگذرانی کرده و طی فصل بهار فعال میشوند. در هنگام تورم و باز شدن جوانهها در بهار باعث آلوده شدن برگها میشوند. هوای خنک و سرد باعث افزایش سرعت توسعه قارچ و آلودگی برگ میشود. برگها در مراحل اولیه رشد در معرض آلودگی قرار دارند و زمانی که بالغ میشوند، احتمال آلودگی کمتر است. اگر در زمان تورم جوانهها هوا خشک باشد، احتمال بروز بیماری لب شتری کمتر است.
اسپورهای تولید شده توسط قارچ در سطح برگ در اثر باران و باد شسته شده و میتواند برگهای دیگر را آلوده کنند. زمانی که اسپور قارچ وارد جوانه برگ میشود، اقدام موثری برای جلوگیری از آن وجود ندارد. اگر در این زمان بارندگی رخ ندهد و رطوبت محیط بالا نباشد اسپورها غیرفعال مانده و احتمال بروز بیماری کم است.
علائم بیماری لب شتری در هلو
رشد قارچ بالافصله پس از ظهور برگ شروع میشود اما علائم اولیه تقریبا دو هفته بعد از ظهور برگها نمایان میشود. لکههای مایل به قرمز روی برگها ایجاد شده و با پیشرفت بیماری این مناطق ضخیم شده و به حالت پیچیده دیده میشوند. این بیماری میتواند چندتا برگ یا کل درخت را درگیر کند.
بیماری لب شتری در درختان هلو
نواحی پیچ خورد روی برگها ممکن است زرد یا قهوهای مایل به قرمز شود و با پیشرفت بیماری برگها حالت خاکستری مایل به سفید به خود میگیرند. پوشش خاکستری با افزایش دما به تدریج سیاه شده و برگهای بیمار در نهایت پژمرده شده و ریزش پیدا میکند. اگرچه ممکن است برگهای جدید از جوانهها رشد کرده و جایگزین برگهای ریخته شده شوند، اما اینکار باعث کاهش عملکرد و ضعف گیاه میشود. ممکن است پوست و شاخههای درخت نیز در نتیجه توسعه قارچ به سمت بافتهای داخلی سیاه شوند. درختانی که به شدت آلوده هستند، ممکن است تغییرات چشمگیری در سطح میوهها نیز دیده شود.
میوه آلوده به قارچ پیچیدگی برگ (لب شتری)
کنترل بیماری پیچیدگی برگ هلو
برای اینکه درختان شما با لب شتری هلول مواجه نشوند اقدامات پیشگیرانه در کنار مبارزه شیمیایی را درنظر بگیرید.
اقدامات پیشگیرانه
- برگها و میوههای آلوده به قارچ را از درخت جداکرده و از بین ببرید.
- درختان خود را هرساله هرس کنید تا امکان تهویه مناسب شاخ و برگ فراهم شود.
- در زمان کوددهی مخصوصا محلولپاشیها به دز مصرف توصیه شده کود توجه داشته باشید.
- تقویت جوانهها و کوددهی به موقع باعث افزایش مقاومت جوانهها در برابر بیماری میشود. برای این مورد اجرای برنامه کودی فروت ست میتواند موثر واقع شود.
- استفاده از ارقام مقاوم به بیماری
مبارزه شیمیایی
زمانی که اندازه برگها کامل شد، سمپاشی تاثیر در کنترل بیماری نخواهد داشت، بنابراین توصیه میشود برای مبارزه با بیماری لب شتری هلو زمانی که قارچ به حالت خفته و غیرفعال است اقدام کنید. بهترین زمان مبارزه حد فاصل بین ریزش برگها در پائیز تا قبل از متورم شدن جوانهها در بهار است.
- سمپاشی اول در انتهای فصل رشد پس از ریزش برگها در پائیز
- سمپاشی دوم قبل از شروع متورم شدن جوانهها در بهار انجام شود. (این سمپاشی برای کنترل قارچ بسیار موثر است)
برای مبارزه شیمیایی با بیماری لب شتری هلو میتوان از قارچکشهایی مانند اکسیکلرید مس، هیدروکسید کاپریک، تیرام، کورتالونیل یا دیفنوکونازول با دزهای توصیه شده روی برچسب محصولات استفاده کرد. اگر قارچکشهای توصیه شده در زمان صحیح استفاده شوند، کنترل 95 تا 98 درصدی بیماری حاصل میشود.
توجه شود که مس عنصری سمی و برای سلامتی گیاه، انسان و محیطزیست مضر است. بنابراین از مصرف بیشاز حد سموم حاوی مس خودداری کنید.
2 پاسخ
سلام، مهندس برای کنترل بیماری لب شتری هلو چه سمی رو توصیه میکنید؟
سلام برای مبارزه با بیماری لب شتری سمومی که انتهای مقاله معرفی شدن رو بررسی کنید.