آنچه در این مقاله میخوانید!
کابرد پلی اتیلن گلیکول PEG در پژوهشهای گیاهی
در آزمایشات رشد گیاهی در گلخانه، آزمایشات جوانه زنی، و سیستمهای هیدروپونیک، برای اعمال و شبیهسازی تنش خشکی از پلی اتیلن گلیکول (PEG) استفاده میشود. این ماده با افزایش پتانسیل اسمزی محلول مانع از جذب آب توسط ریشه گیاه و در نهایت بروز تنش خشکی میشود. PEG به دلیل دارا بودن جرم مولکولی بالا، جذب گیاه نمیشود بنابراین فقط پتانسیل اسمزی آب را منفیتر کرده و شرایط تنش را برای گیاه ایجاد میکند. پلی اتیلن گلیکول یک پلیمر است که با وزنهای مولکولی مختلفی تولید میشود.
برای ایجاد تنش خشکی با پلی اتیلن گلیکول PEG دو عامل را باید در نظر گرفت:
- دمای محیط (T)
- مقدار PEG لازم (C) برای رساندن پتانسیل اسمزی محلول به پتانسیل مد نظر
کدام نوع از پلی اتیلن گلیکولها برای آزمایشات گیاهی خوب هستند؟
همانطور که گفتیم، پلی اتیلن گلیکولهای موجود در بازار در وزنهای مولکولی مختلفی تولید میشوند. نکته مهمی که باید توجه کنید این است که برای محاسبه پتانسیل اسمزی و شبیهسازی شرایط تنش خشکی در آزمایشات گیاهی از PEG با وزنهای مولکولی بالا استفاده کنید. PEGهای با وزن مولکولی بالا جذب گیاه نمیشوند و احتمال وقوع خطا در آزمایش کمتر خواهد بود. ولی پلی اتیلن گلایکول با وزن مولکولی پایین ممکن است جذب گیاه شده و در آزمایش طراحی شده اختلال ایجاد کند. برای اینکار توصیه میشود از PEG 6000 تا 8000 استفاده کنید.
ایجاد تنش خشکی با پلی اتیلن گلیکول PEG
برای محاسبه مقدار PEG 6000 لازم برای اعمال تنش خشکی میتوان از روش میشل و کافمن طبق فرمول زیر استفاده کرد.
و همچنین برای محاسبه مقدار PEG 8000 لازم برای اعمال تنش خشکی میتوان از روش میشل طبق فرمول زیر استفاده کرد.
در هر دو فرمول بالا، C میزان PEG لازم برحسب گرم بر کیلوگرم (لیتر) آب، T دمای محیط که معمولا 25 درجه سانتیگراد در نظر گرفته میشود. و OP فشار اسمزی برحسب بار است.
برای ایجاد تنش خشکی با پلی اتیلن گلیکول PEG میتوانید از فایل اکسلی که در قسمت پایین آپلود شده استفاده کنید. در این فایل با وارد کردن دما و مقدار PEG میتوانید مقدار پتانسیل اسمزی یا همان میزان تنش خشکی محیط رشد را برحسب بار و مگاپاسکال محاسبه کنید.
6 پاسخ
با سلام اگر بخواهیم سطوح 0.2 و 0.4 و 0.6 پلی اتیلن گلیکول رو بسازیم به چه صورت هست؟
خیلی عالی بود. ممنونم
مرررررسي بسيار عالي و كاربردي بود.
عالی بود و بسیار کاربردی
ممنون.
بسیار عالی و کاربردی بود.در انجام پایان نامه ام بسیار کارآمد بود.سپاسگزارم
سلام، خوشحالیم براتون مفید بوده، پیروز باشید